«
şeker-hastalığı

#1Şeker hastalığı nedir?

  • Şeker hastalığı, sürekli gözetim altında tutulması gereken çok önemli bir hastalıktır. Şeker hastalarının sürekli olarak hastalıklarını takip etmeleri ve gerekli olan testleri düzenli olarak yaptırması gerekir.

#2Şeker Hastalarının Bilmesi Gerekenler

  • Şeker hastalarının bilmesi gereken testler arasında, kan ile şeker ölçümü, idrar ile kan şekeri ölçümü gibi testler yer alır. İnsülin hormonu kandaki şeker oranını indirir ve insülin hormonu vücutta çok iyi çalışmadığı zaman kan şekeri aç olduğunuzda bile yüksek çıkar.

#3En Doğru Sonucu Ne Zaman Alabilirim

  • Özellikle de 12-14 saat boyunca aç kaldıktan sonra sabah saatlerinde kan şekeri ölçümü yaptığınız zaman en doğru sonucu alırsınız.

#4Sonuçlar Nasıl Olmalı?

  • Şeker hastası olmayanlarda bu sonuç, 70-100 mg/dl arasında olan değer, şeker hastalarında ise 126 mg/dl ve üzerinde görülür. Açken şeker ölçümü yapıldığı zaman değer 70 mg/dl’nin altına düşünce şeker düşüklüğü meydana gelir. HbA1c testi, son 3 aylık, 100 günlük kan şekeri yüksekliğinizin belirlenmesini sağlayan bir testtir. Bu test ile kan şekeriniz 3 ay boyunca yüksekse yüksek çıkacaktır.

#5Tokluk Şekeri Nasıl Tespit Edilir?

  • Açlık kan şekeriniz normal olduğu halde HbA1c testi yüksek değerde çıkarsa tokluk şekeri var demektir. Bu test ayda bir defa yapılır ve bu teste normal değerler %4,5 şeker hastalarında ise %6 ve üzerinde görüldüğü zaman kan yağları ölçümü, LDL HDL, total kolestrol ve Trigliserid değerlerine göre diyet ve ilaç ayarlamaları yapılır.

#6Şeker Yükselme Testi Nedir?

  • OGTT şeker yükselme testi olarak da bilinir ve hasta 10 saat aç kaldıktan sonra ölçülür.

Bir önceki yazımız olan Moda hastalık: Kanser başlıklı makalemizde akciğer kanseri, kanser ve kanser nedir hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir Cevap Yaz

admin Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *